Winnice Podkarpacia
Uprawa winorośli Adalmina

Adalmiina

Oznaczenie: (ES 6-16-30)

Sadzonki winorośli Adalmiina na Podkarpaciu i nie tylko

Nie wszystkie odmiany winorośli są odpowiednie do sadzenia w Polsce, jednak Adalmiina to szczep, który się do nich zalicza. Odznacza się jasną barwą owoców z późniejszym przeznaczeniem na białe wino. Niektórzy winiarze Podkarpacia oferują też sadzonki, które nie są szczepione. Co do pory dojrzewania, to sadzonki winorośli odmiana rozwijają się dość wcześnie. Ponadto, ich odporność na wszelkiego typu choroby jest bardzo wysoka. Co więcej, szczep ten wykazuje graniczną orientacyjną mrozowytrzymałość nawet do -35, co jest wynikiem niemal rekordowym i może właśnie dlatego podkarpackie winiarstwo często przychylne jest wykorzystaniu właśnie tej odmiany. Jeśli temperatura spadnie poniżej tej granicy, krzewy winne nie będą owocować.

Uprawa winorośli Adalmiina na Podkarpaciu wiązać się będzie z dość małym ryzykiem, jeśli mowa o już wcześniej wspomnianej odporności na przymrozki. Jako, że sadzonki tej winorośli nie są pierwotnie przeznaczone do produkcji winogrona deserowego, toteż ich cena jest nieco niższa. Za sadzonkę nieszczepioną zapłacimy w granicach 9 złotych, za szczepioną – 10 złotych w standardzie, o 2 złote więcej za egzemplarze lepsze jakościowo. Cena może ulegać zmianie przy większych zamówieniach.

Charakterystyka sadzonki winorośli Adalmiina (Adalmina)

To dość silny szczep z wystarczającą odpornością na choroby pochodzenia grzybiczego, a co za tym idzie nie jest konieczne stosowanie środków chemicznych do uprawy z powiedzeniem. Pędy winorośli wykazują tendencję do dość wczesnego drewnienia na całej długości. Żółtawe i kuliste jagody gron są luźno średnie osadzone, a same grona rosną również do średniej wielkości. Miąższ jagód winorośli Adalmina nie wykazuje wyraźnego smaku, jest dość delikatny i słodki.

Aromat wina, które powstaje przy wykorzystaniu winogron z winorośli Adalmina jest dość świeży z nutą cytrusów, zielonych jabłek i melona. Jeśli chodzi o smak – wino cechuje się wspomnianymi nutami, a w ogonie daje się wyczuć dojrzałe jabłka i gruszki. Niektórzy porównują smak tego wina do Francuskiego wina Muskadet (jak na przykład Muskadet-Sèvre et Maine sur lie), które jest idealne do owoców morza.

Skąd podkarpackie winiarstwo wzięło tę odmianę winorośli?

Adalmiina pochodzi z amerykańskiej hodowli, którą rozpoczął Elmer Swenson (zwany w Ameryce Patronem północnego winiarstwa; wyhodował również inne odmiany winorośli o wysokiej odporności, jak: Esprit, LaCrosse, St. Croix, Edelweiss, Swenson Red, St. Pepin, Kay Grey, Minnesota 78, Lorelei, Delise, Brianna, Alpenglow i in.). Czas powstania odmiany – połowa lat 80. XX wieku, jednak nie została ona wtedy jeszcze nazwana. W połowie lat 90. XX wieku Meeri Saario z Finlandii uzyskał pozwolenie na wprowadzenie oficjalnej nazy, pod jaką znana jest do dziś.

Sam Swenson w roku 1997 w swoich notatkach podkreślał, że winorośl jest dość żwawo rosnąca i o wysokiej produktywności. Bardzo soczyste i słodkie jagody.

Dlaczego szczepy z innych krajów nie nadają się do uprawiania w Polsce?

Już wcześniej wspominaliśmy o bardzo istotnym wyznaczniku, jakim jest mrozoodporność. Nie bez znaczenia jest również fakt, że własnie ten szczep nazywany jest jedną z odmian północy, specjalną dla krajów, w których kultywowanie winiarstwa jest wtórne.